Gravid og forstoppet? 5 råd!

Mange gravide og ammende opplever perioder med forstoppelse. Det skyldes endringer i hormoner, som gjør at fordøyelsen går tregere. Lite fysisk aktivitet, jerntilskudd og endret matinntak, som ved kvalme, bidrar også til forstoppelse. Forstoppelse er ubehagelig og øker sannsynligheten for å få hemoroider under graviditeten. Heldigvis finnes det gode råd for å få litt fart på sakene!

5 råd ved graviditet og forstoppelse

  • Fyll på med fiber i kostholdet

Velg fiberrike råvarer som havre, bygg og belgfrukter og fråts i fargerike grønnsaker og frukt! Nok fiber i kostholdet gir mange helsefordeler i tillegg til å redusere forstoppelse. Et fiberrikt kosthold er vist å gi bedre kontroll på blodsukkeret, redusere risiko for tarmkreft og senke kolesterolet. I tillegg er fiberrike råvarer proppfulle av viktige vitaminer og mineraler for deg og barnet i magen.

Naturlige råvarer gir god effekt, og du kan trygt droppe dyre helsekostprodukter. Visste du f.eks. at svisker har vist å gi bedre effekt mot forstoppelse enn enkelte avføringsmidler? 

  • Spis linfrø

Linfrø er supermat mot forstoppelse. Bland to spiseskjeer med vann og bløtlegg over natten. Bland med yoghurt eller drikk hele med vann - linfrø har best effekt når de svelges hele.

  • Drikk nok vann

Nok væske er essensielt for god bevegelse i tarmen. Drikke med kunstige søtningsstoffer bør begrenses ved forstoppelse, da de kan ha negativ effekt på tarmfloraen. 

  • Prioriter hvile og god søvn

Visste du at tarmen jobber best når du hviler? Når du sover godt eller slapper av, jobber det parasympatiske nervesystemet som styrer mage-tarmkanalen. Book tid i din egen kalender for hvile, en lur eller din favorittform for egenpleie! Mange gravide finner også god hjelp i ulike avspenningsteknikker, meditasjon og yoga. 

  • Beveg deg litt hver dag

Fysisk aktivitet er bra for tarmen, for hodet og for barnet i magen. 30 minutter moderat fysisk aktivitet om dagen er vist å gi enklere svangerskap og fødsel og redusere risiko for svangerskaps - og fødselsdepresjon. Tilpass aktiviteten etter det som føles bra for deg og din kropp - litt er bedre enn ingenting! Gåtur, styrketrening, svømming og sykling på ergometersykkel er eksempler på gode aktiviteter når du er gravid. 

Ernæring, graviditet og amming

Ved Asker Kvinnehelse tilbyr vi ernæringsveiledning før/under graviditet og ved amming - på klinikken og gjennom videokonsultasjon. 

Kontakt gjerne vår ernæringsveileder på julie@askerkvinnehelse.no for spørsmål eller booking av time. 

Les mer om ernæringsveiledning ved klinikken her. 

Skrevet av ernæringsveileder Julie ved Asker Kvinnehelse

Previous
Previous

Endometriose og kosthold

Next
Next

Overgangsalderen (klimakteriet)