Endometriose og kosthold

Hva er endometriose? 

Endometriose er en kvinnesykdom som kan medføre store smerter. Smertene ved endometriose skyldes at vev som ligner livmorslimhinnen vokser utenfor livmoren og inn i annet vev. Mange med endometriose opplever store menstruasjonssmerter og smerter ved samleie, i tillegg til symptomer på IBS (irritabel tarmsykdom), oppblåsthet, kvalme og vekslende avføringsmønster.

Endometriose og betennelse 

Endometriose innebærer en komponent av betennelse. Endometriosevevet skaper betennelse i omliggende vev, som kan medføre sammenvoksninger og cystedannelser. Dette påvirker nerver i nærheten og gir smerter. Betennelsesreaksjonen bidrar til arrdannelse, som kan skade egglederne og eggstokkene og føre til vanskeligheter med å bli gravid. 

Betennelsesdempende kosthold ved endometriose 

Det finnes i dag begrenset med forskning på endometriose og kosthold. Det vi vet er at kostholdet har stor betydning for betennelsestilstander i kroppen og kan bidra til å både fremme og hemme betennelse. 

Et betennelsesdempende kosthold består av mat som demper betennelse og forebygger utvikling av betennelse. Et typisk vestlig kosthold med mye karbohydrater, mettet fett og ultraprosesserte matvarer har vist å øke nivået av betennelse i kroppen. Samtidig har forskning vist at et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk og begrensede mengder rødt kjøtt, salt og sukker, bidrar til å redusere betennelse. 

La oss ta en nærmere titt på matvarer som bidrar til å redusere betennelse i kroppen:

Frukt og grønnsaker 

Frukt og grønnsaker inneholder mange stoffer som kan redusere betennelse. Å spise en regnbue av frukt og grønt, altså frukt og grønt med mange ulike farger, gjør at man får i seg mange forskjellige stoffer med gode helseeffekter. Forskning viser f.eks. at spinat, grønnkål, brokkoli og kål reduserer betennelse. Fargestoffet i kirsebær, bringebær og bjørnebær skal også virke betennelsesdempende.

Bønner og linser i stedet for bearbeidede kjøttprodukter

Bønner og linser er ordentlig supermat! De inneholder mye fiber og protein, men også antioksidanter og andre betennelsesdempende stoffer, i tillegg til at de er billige og mettende. Et godt tips er å bytte ut bearbeidede kjøttprodukter med bønner og linser - da unngår man også ultraprosesserte matvarer. 

Nøtter

Nøtter er en annen fantastisk matvare, som inneholder umettet fett, som hjelper til med å hemme betennelse. En håndfull nøtter om dagen er nok! Olivenolje og avokado er også gode kilder til dette fettet. 

Omega-3

Omega-3 er en fettsyre som reduserer betennelse og har blant annet vist å ha direkte virkning på betennelsesaktiv revmatisk sykdom. Laks, tunfisk og sardiner er gode kilder til Omega-3. Omega-3 finnes også i valnøtter, pekannøtter, malt linfrø og soya. Forskning viser at Omega 3 kan redusere sykdom.

Kaffe

Heldigvis for oss i Norge, er kaffe sunt! Visste du at Norge ligger på andreplass over verdens mest kaffedrikkende land etter Finland? Kaffe er en av de viktigste kildene til antioksidanter for nordmenn, fordi vi drikker så mye av den. Kaffe inneholder polyfenoler, et plantestoff, som kan beskytte mot betennelse.

Urter og krydder

Urter og krydder tilfører antioksidanter. Spesielt gurkemeie og kanel kan bidra til å redusere betennelse. 

Matvarer som øker betennelse

Et usunt kosthold vil kunne forverre betennelsestilstander i kroppen. Eksempler på mat og drikke som har vist å øke nivået av betennelse i kroppen er: 

  • Mat mye tilsatt sukker (særlig fruktose)

  • Rødt og prosessert kjøtt, som bacon, pølser og salami

  • Alkohol

Høyt inntak av mat med mye sukker og mettet fett, vil også øke risikoen for å bli overvekt og fedme, som igjen er tilstander som øker kronisk betennelse i kroppen. 

Endometriose og Lav FODMAP-dietten 

Mange kvinner med endometriose kan oppleve problemer med fordøyelsen, oppblåsthet og kvalme og symptomer på IBS. For noen vil overgang til Lav FODMAP- kosthold kunne forebygge disse symptomene. Ved Lav FODMAP utelater man spesifikke matvarer som kan bidra til magesmerter og oppblåsthet. 

Har du flere spørsmål om endometriose og kosthold? Ta gjerne kontakt med vår ernæringsveileder på julie@askerkvinnehelse.no


Skrevet av ernæringsveileder Julie ved Asker Kvinnehelse

Next
Next

Gravid og forstoppet? 5 råd!