Den biopsykososiale modellen og langvarige smerter hos unge jenter

Langvarige smerter er et økende helseproblem blant unge jenter. Forskning viser at flere jenter enn gutter rammes av uspesifikke smerter i ungdomsårene, og disse smertene kan ha betydelig innvirkning på livskvalitet.

Langvarige smerter og stress

Smerteproblematikken er ofte assosiert med søvnproblemer, stress, depresjon og økt skolefravær. Stress relatert til skolearbeid og lav selvfølelse er identifisert som mulige årsaker til at jenter opplever flere helseplager enn gutter. En studie med 750 ungdommer i alderen 14–16 år fra Sogn og Fjordane fant at stress knyttet til skolearbeid og lav selvfølelse var betydelige faktorer for helseplager blant jenter (Sykepleien, 2023).

Langvarige smerter og risiko for skolefravær og isolasjon

Langvarige smerter hos ungdom er også forbundet med økt risiko for skolefravær og redusert sosial deltakelse. Dette kan føre til isolasjon og ytterligere forverring av psykiske helseplager. Å leve med slike smerter er sterkt knyttet til lavere livskvalitet, både på kort og lang sikt. Dette kan ofte være en kompleks problemstilling og det er derfor viktig å se helhetlig på problematikken. Som Osteopat hos Asker Kvinnehelse legger Sara stor vekt på å se på dette fra ulike vinkler. 

Hva er den biopsykososiale modellen?

Den biopsykososiale modellen er en helhetlig tilnærming til forståelsen av helse og sykdom, som innlemmer biologiske, psykologiske og sosiale faktorer. Modellen ble introdusert av George L. Engel på 1970-tallet som en reaksjon på den biomedisinske modellens ensidige fokus på biologiske aspekter. Ved å inkludere psykologiske og sosiale dimensjoner søker den biopsykososiale modellen å gi et mer komplett bilde av pasientens helse og sykdomsforløp. 

Implementeringen av den biopsykososiale modellen

Den biopsykososiale modellen kan spille en viktig rolle i behandlingen av unge jenter med langvarige smerter. Denne modellen inkluderer de biologiske aspektene ved smerten, samtidig som man tar hensyn til psykologiske faktorer som stress og selvfølelse, samt sosiale faktorer som skolemiljø og støtte fra familie og venner. Denne helhetlige tilnærmingen kan føre til mer effektive intervensjoner og bedre livskvalitet. 

Manuell behandling ved langvarig smerte og smerteforståelse

Manuell behandling kan være en verdifull komponent i håndteringen av langvarige, uspesifikke smerter hos denne pasientgruppen. Som osteopat bruker jeg manuelle teknikker for å redusere muskulære spenninger, bedre leddmobilitet og stimulere kroppens egne reguleringsmekanismer. Imidlertid er den pedagogiske delen av behandlingen også essensiell. Å gi pasienten innsikt i hvordan smerte fungerer kan bidra til en bedre forståelse og mestring av smertene. Enkelte unge jenter har gjennomgått en rekke medisinske undersøkelser uten å få klare svar på årsaken til smertene. Dette kan føre til frustrasjon og frykt. Ved å introdusere pasienten for den biopsykososiale modellen, kan dette hjelpe dem å se smertene sine i et bredere perspektiv:


Biologisk: Forklare hvordan nervesystemet kan bli mer sensitivt over tid (sentral sensitivisering).
Psykologisk: Diskutere hvordan stress, søvn, tanker og følelser påvirker smerteopplevelsen.
Sosialt: Utforske hvordan skole, familie og venner kan spille en rolle i smertene og mestringen av dem.

Effekt på livskvalitet hos pasienter med langvarig smerte

Kombinasjonen av manuell behandling, smerteundervisning og en helhetlig forståelse av kroppen kan gi disse unge jentene verktøy til å håndtere smertene sine bedre. Dette kan bidra til:


• Mindre frykt for bevegelse og aktivitet
• Bedre søvn og stressmestring
• Økt mestringsfølelse og kontroll over egen helse

Å gi unge jenter kunnskap om hvordan smerte fungerer og hvordan de kan ta kontroll over egen helse, kan gjøre en stor forskjell i deres evne til å håndtere smertene. Dette er spesielt viktig i en fase av livet der mange opplever usikkerhet rundt egen kropp og helse.

Forskning har også vist en klar sammenheng mellom barndomstraumer og utvikling av langvarige smerter hos ungdom og unge voksne. En artikkel i Tidsskrift for Norsk psykologforening peker på at tidlige traumer kan øke risikoen for vedvarende smerteproblematikk. Dette understreker behovet for en biopsykososial tilnærming i behandlingen.  (Tidsskrift for Norsk psykologforening, 2024).

Hvorfor osteopat ved langvarig smerte? 

Som osteopat integreres smerteundervisning i behandlingsforløpet og det settes av god tid med pasientene. Sara har lag erfaring med å jobbe med ungdommer og særlig i idrettssammenheng. Ved å forklare hvordan smerte oppstår og hvilke faktorer som påvirker smerteopplevelsen, kan dette bidra til å redusere frykt og engstelse knyttet til smertene som igjen kan føre til økt mestring og bedre livskvalitet i en sårbar alder. 

Skrevet av Sara Bianca Gilje

Kilder

• Sykepleien. (2023). Ungdommers erfaringer med langvarige smerter.
• Tidsskrift for Norsk psykologforening. (2024). Barndomstraumer og langvarige smerter hos ungdom.
• Fysioterapeuten. (2023). Smerkeundervisning i behandling av langvarige smerter.

Previous
Previous

Tips til tilrettelegging for gravid i jobb

Next
Next

Ammetommel